Lachgasverslaving
Hulp nodig? RMHC Helpt jou
Herken jij je in een van deze klachten?
Doe de zelftest en krijg een indruk
- Korte wachttijden
- Vergoed door zorgverzekering
- Hoge cliënten tevredenheidsscore (9,6)
- Professionele behandelaren
Lachgasverslaving: effecten en gevolgen
Inhoud van deze pagina
Het is een middel waar de afgelopen jaren steeds meer mensen verslaafd zijn geraakt: lachgas. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Een verslaving aan lachgas kan net zo gevaarlijk zijn als een verslaving aan alcohol. We vertellen je graag meer over wat deze verslaving precies inhoudt, wat de gevaren zijn en wat er precies aan te doen is.
Wat is lachgas precies?
Laten we om te beginnen dieper ingaan op wat lachgas precies is. We hebben het hier over een gas dat geen geur en kleur heeft en dat distikstofmonoxide (N2O) als werkzame stof heeft. Dit is een middel dat vooral door medische professionals wordt gebruikt. Tandartsen en ziekenhuizen gebruiken dit middel als pijnstiller, verdovend middel of zelfs als narcosemiddel. Het gaat hier dan wel om lachgas dat van medische kwaliteit is en dat met zuurstof is vermengd. Het lachgas dat steeds meer wordt gebruikt als opwekkend middel is van lagere kwaliteit, bevat geen zuurstof en wordt vooral gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten. Deze spuiten worden ook gebruikt om het gas vanuit een patroon in een ballon te schieten, waarna deze ballonnen dan weer worden verkocht. Gebruikers die op zoek zijn naar een goedkope kick ademen het lachgas direct in vanuit de ballon.
Wat voor effecten heeft lachgas?
Lachgas wordt beschouwd als een drug, aangezien je er high van kan worden en verslaafd aan kan raken. Er treden meerdere effecten op als je lachgas gebruikt. We zetten er een aantal voor je onder elkaar:
- Een dromerige roes;
- Je kan je er blij en ontspannen door voelen;
- De naam zegt het al: van lachgas kan je onbeheersbare lachbuien krijgen;
- Je gaat sneller ademhalen;
- Je kan er van gaan trillen;
- Duizeligheid en een misselijk gevoel behoren ook tot de symptomen;
- Evenwichtsverlies;
- Een slap gevoel, vooral in armen en benen;
- Gebruikers klagen over hoofdpijn;
- Dit middel kan ook hallucinaties oproepen;
- Nare, angstige gevoelens.
Zoals je ziet, zorgt lachgas niet alleen maar voor positieve effecten. Zeker als je dit middel langere tijd gebruikt zijn het de negatieve effecten die de overhand nemen.
Lachgas… hoe werkt dat nou eigenlijk?
Per 1 januari 2023 is het verbod op lachgas van kracht en staat dit middel op lijst II van de Opiumwet, ofwel de lijst van verboden middelen. Dit houdt in dat het tegenwoordig onder meer verboden is om lachgas in bezit te hebben, te verkopen en binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen. Het professioneel gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas voor technische en medische doeleinden. Het lachgasverbod heeft als doel om het aanbod te beperken en recreatief gebruik terug te dringen. De vraag ‘Is lachgas drugs?’ moet dus met ‘ja’ worden beantwoord.
Wordt lachgas beschouwd als drugs?
Nadat bekend werd wat de gevolgen van lachgas zijn, en dat hier eigenlijk helemaal niet om te lachen valt, werd het middel op 1 januari 2023 verboden. Je mag het zodoende niet meer in je bezit hebben of verkopen. Alleen voor medisch of professioneel gebruik is lachgas nog wel toegestaan. Met het verbod wil de regering voorkomen dat mensen verslaafd worden aan lachgas en zo de negatieve gevolgen voorkomen.
Hoe verslavend is lachgas?
Lachgas is wel degelijk verslavend. Alhoewel het verslavende effect voor iedereen anders is, merkt een significant deel van alle gebruikers wel degelijk dat ze het middel ‘nodig’ hebben. Ze voelen een sterke drang om weer een ballonnetje met lachgas te kopen en het gas dat hierin zit te gebruiken. Ook willen ze het liefst steeds meer en vaker lachgas inhaleren. Ze worden er zodoende lichamelijk en geestelijk afhankelijk van. Aangezien lachgas als verslavend middel relatief jong is, zijn de daadwerkelijke gevolgen van een lachgasverslaving nog niet tot in detail in beeld gebracht.
Wat zijn de schadelijke effecten van lachgas?
Wanneer lachgas louter recreatief wordt gebruikt, zijn de gevolgen hiervan beperkt. Naarmate mensen het echter vaker gebruiken, treden er meer negatieve effecten op. Het is daarbij zo dat bepaalde gebruikers hier meer last van hebben. Jonge, onervaren gebruikers inhaleren al snel te veel of te snel. Maar ook mensen met een laag B12-niveau (denk aan vegetariërs en veganisten) doen er goed aan hun gebruik van lachgas te beperken.
Sowieso is het niet goed om een te grote dosis lachgas tegelijk te inhaleren. Er ontstaan dan namelijk tintelingen of een doof gevoel in de armen of benen. Mogelijk is dit een symptoom van neurotoxiciteit, oftewel vergiftiging van het zenuwstelsel. Dit is een duidelijk signaal dat er direct met het gebruik gestopt moet worden.
Feiten aangaande het gebruik van lachgas
- Lachgas in combinatie met grote hoeveelheden alcohol is ten strengste af te raden. Je kan dan te maken krijgen met een zuurstoftekort;
- Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt geïnhaleerd, dan kan het voorkomen dat mond, lippen of longen bevriezen;
- Lachgas is een middel dat geestelijk verslavend kan zijn;
- Lachgas blokkeert de opname van vitamine B12. Wordt het middel dan ook in grote mate gebruikt, dan ontstaat er een tekort aan B12. Dit heeft tot gevolg dat er zenuwschade, bloedarmoede of verlammingsverschijnselen ontstaan;
- Het is nog niet bekend wat de precieze invloeden zijn van lachgas op het puberbrein. Het is wel degelijk mogelijk dat deze effecten er zijn, voorzichtigheid is dan ook altijd geboden;
- Mensen die lachgas blijven gebruiken, krijgen een grotere kans op aanhoudende tintelingen en gevoelloosheid. Dit is een teken dat er myeloneuropathie aan het ontstaan is. Dit is een zenuwschade in het ruggenmerg, waar zo’n 5% van de gebruikers van lachgas vorig jaar last van hebben gekregen.
Wat is het effect van lachgas op je hersenen?
Er wordt nog steeds volop onderzoek gedaan naar de gevolgen van lachgas op je hersenen. Toch is er al het een en ander bekend over de schade die lachgas kan veroorzaken. Intensief lachgasgebruik kan bijvoorbeeld leiden tot acute neurologische schade. We willen je niet aan het schrikken maken, maar tussen 2018 en 2020 hebben zeker 64 jongeren in Nederland een dwarslaesie opgelopen doordat ze lachgas hebben gebruikt. Het aantal patiënten op dat gebied blijft ook nog steeds toenemen. Mede daarom is het goed voor jongeren of volwassenen die lachgas gebruiken, om contact op te nemen met een professionele hulpverlener. Deze helpt je dan weer van je verslaving af.
Bemerk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan lachgas? Of heb je zelf moeite om met het gebruik van lachgas te stoppen? Met een team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.
Krijg hulp!
Bel ons
085-8200 900