Hoe kan je als partner van een verslaafde ook ondersteuning krijgen?

Verslaafde met partner

Een partner van een verslaafde zit eigenlijk op een emotionele rollercoaster, waarbij het einde niet in zicht is. Je hebt constant te maken met zorgen, stress en onzekerheid. Het gevoel dat je hierbij krijgt kan overweldigend zijn. Het is dan goed om te weten dat je er nooit alleen voor hoeft te staan en dat er wel degelijk hulp beschikbaar is. In dit blog geven we je verschillende manieren waarop je als partner van een verslaafde ook ondersteuning krijgt en hoop houdt in een situatie die er soms uitzichtloos uitziet.

Probeer om te beginnen steun te zoeken bij familie en vrienden

Het helpt altijd om te praten met je naasten. Misschien is het iets waar je het liever niet over hebt en beken je bij voorkeur ook niet dat je in een dergelijke situatie zit, maar het kan toch goed zijn om het hier met anderen over te hebben. Het delen van je zorgen en gevoelens met mensen die je vertrouwt is vaak een enorme opluchting. Familie en vrienden zijn bij uitstek geschikt om emotionele steun te krijgen, maar vaak staan ze ook klaar om praktische hulp te bieden. Daarnaast bieden wij bij Recovery MHC ook hulp in de vorm van een familieprogramma. 

Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen

Blijft het je toch boven het hoofd groeien, of heb je geen naasten die je in vertrouwen durft te nemen? Professionele hulp kan dan uitkomst bieden. Een verslaving bij een partner is nu eenmaal een complex probleem waar je niet zomaar zonder goede ondersteuning mee om leert gaan. Er zijn allerhande therapeuten, counselors en hulpgroepen die een veilige omgeving bieden om je verhaal te doen. Je kan hier je gevoelens uiten, maar ook waardevol advies krijgen over hoe je het beste met een bepaalde situatie om kan gaan. Neem dan vooral ook een kijkje om te zien welke soort hulp jou het meeste aanspreekt. Kies je bijvoorbeeld voor een groep om je verhaal in te doen, dan krijg je steun van mensen die precies weten wat jij allemaal door moet maken. Als je jouw ervaringen deelt kan dit helpen om alles te verwerken. Je kan ook nieuwe inzichten krijgen voor hoe je met jouw situatie om moet gaan.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen

Je bevindt jezelf in een moeilijke situatie, waarbij alles om je partner lijkt te draaien. Toch is het belangrijk om ook de tijd voor jezelf te nemen. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, dat je gezond eet, regelmatig beweegt en dingen doet die je echt leuk vindt. Als jij goed voor jezelf zorgt helpt dit jou om beter met stress en spanningen om te gaan, waar jij toch zoveel mee te maken hebt als partner van een verslaafde.

Verslaafde met partner bij behandelaar

Stel duidelijke grenzen

Heb jij een partner die verslaafd is? Dan is het heel belangrijk om duidelijke grenzen af te bakenen. Natuurlijk heeft je partner het niet makkelijk, maar dat geldt net zo goed voor jou. Geef dan ook duidelijk aan dat je bepaald gedrag niet tolereert. Denk daarbij aan liegen en manipulatie. Het is goed mogelijk dat het niet eenvoudig is om grenzen aan te geven, of deze ook daadwerkelijk te handhaven, maar het is wel belangrijk dat je hier je uiterste best voor doet.

Geef nooit de hoop op

Dit is misschien wel het belangrijkste wat je kan doen als je een partner hebt die verslaafd is: geef nooit de hoop op dat er een dag komt dat de verslaving achter de rug is. Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat het nooit meer voorbij gaat, maar het is belangrijk om altijd hoop te blijven koesteren. Punt hierbij is dat, als jij de moed opgeeft, het ook moeilijker wordt voor je partner om de hoop te blijven houden. Het is daarbij ook belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Put er moed uit dat veel van deze mensen ook met deze situatie om kunnen gaan en het licht aan het einde van de tunnel hebben gezien.

Herstellen van een verslaving is iets wat je niet alleen kan doen, maar het is ook niet makkelijk om hier als partner mee om te gaan. Het is dan belangrijk om hier professionele hulp bij in te schakelen als je het even niet meer ziet zitten. Heb je daarnaast vragen over het herstellen van een verslaving bij Recovery Mental Healthcare en wil je graag weten wat dit precies inhoudt? Of wil je meer weten over de therapievormen die wij aanbieden, alsmede onze ambulante en klinische behandelingen? We hebben een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg voor je klaarstaan, dat graag met je vragen aan de slag gaat. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.