Verslavingen roepen veel vragen op. Verslaafd zijn is per slot van rekening ook niet zomaar iets. Het heeft een grote impact op je leven als je verslaafd bent, maar ook als je de naaste bent van iemand die verslaafd is. Daarom is het ook goed om jezelf duidelijk te laten informeren over alles wat met verslavingen te maken heeft. Om je alvast op weg te helpen met jouw vragen over verslaving, zetten we 7 veel gestelde vragen over verslavingen voor je op een rijtje.
1: Wanneer ben je verslaafd?
De eerste indicatie dat je verslaafd raakt, is als je niet meer kunt stoppen. Je wilt niet zomaar iets doen, het moet. Hoe verder de verslaving vordert, hoe erger dit gevoel wordt en hoe slechter je je voelt als je wel probeert te stoppen. Gewoon functioneren wordt hierdoor steeds moeilijker en moeilijker. Iemand met een ernstige verslaving krijgt bijvoorbeeld last van afkickverschijnselen, wanneer hij probeert van zijn verslaving af te stappen. Denk hierbij aan hoofdpijn en trillingen, of braken en warme en koude flitsen bij een ernstigere verslaving.
2: Hoe snel kan je verslaafd raken?
Het is over het algemeen niet zo dat je heel snel verslaafd raakt. Afhankelijk van het middel dat je gebruikt, kan dit een paar maanden tot enkele jaren duren. Omdat je het middel vaak gebruikt, heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Je begint dus met experimenteren, maar gaat het middel dan meer en meer gebruiken. Dit proces zet zich door tot het het recreatieve eigenlijk voorbij gaat. Je gaat het middel echt nodig hebben. Middelen waar je sneller verslaafd aan raakt zijn bijvoorbeeld heroïne, tabak (ook je dagelijkse sigaretten) en GHB. Bij alcohol, wiet en XTC gaat het bijvoorbeeld weer minder snel.
3: Hoe merk je dat iemand verslaafd is?
Het is vooral in het begin niet altijd even makkelijk om te merken of iemand verslaafd is. Dit komt ook doordat deze persoon er alles aan zal doen om dit te ontkennen of verbergen. Toch zijn er wel degelijk signalen van verslavingsgedrag, waaraan je ziet dat iemand verslaafd is.
- Het middel wordt steeds meer gebruikt
- De persoon probeert te verbergen dat hij het middel gebruikt
- Er wordt beloofd te minderen, maar deze belofte wordt niet of maar kortstondig nagekomen
- Onrustig of gespannen gedrag
- De persoon begint verantwoordelijkheden te verwaarlozen
- Er ontstaan (onverklaarbare) financiële problemen.
4: Hoe ontstaat een verslaving?
Een verslaving kan om meerdere redenen ontstaan. Iemand kan een genetische aanleg hebben voor verslavingen, maar er kunnen ook invloeden uit de omgeving zijn die aan een verslaving ten grondslag liggen. Een slechte mentale gezondheid is ook een veelvoorkomende oorzaak. Afhankelijk van de oorzaak, kan de ene verslaving zich sneller ontwikkelen dan de andere.
5: Wat zijn de risico’s van een verslaving?
Een verslaving brengt een aantal risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen, financiële problemen, juridische problemen, problemen in relaties en sociaal isolement. Als een verslaving langer duurt, dan kan dit ernstige lichamelijke en geestelijke complicaties met zich meebrengen. We hebben het dan onder andere over leverziekte, depressies en zelfs suïcidale gedachten.
6: Hoe kan een verslaving worden behandeld?
Als je merkt dat iemand in je naaste omgeving verslaafd is, dan is het belangrijk om deze persoon zo snel mogelijk te laten helpen. Gebeurt dit namelijk niet, dan wordt de verslaving alleen maar erger en wordt het ook moeilijker om iemand te laten afkicken. Schakel hier bij voorkeur dan ook altijd een professional voor in. Recovery MHC heeft specialisten in dienst die veel ervaring hebben met het behandelen van een verslaving. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het effectieve 12-stappenprogramma. Dit is een beproefde methode die bij verschillende soorten verslavingen ingezet kan worden.
7: Hoe kan je zelf helpen als je denkt dat iemand verslaafd is?
Heb jij het gevoel dat iemand in je directe omgeving verslaafd is? Merk je dat je naaste een middel steeds vaker gebruikt en niet meer kan stoppen? Dan is het belangrijk om deze persoon aan te moedigen om professionele hulp te zoeken. Ga het gesprek aan en vertel je naaste dat je je zorgen maakt. Biedt emotionele steun en ga samen op zoek naar de beste vorm van behandeling. Ga ook zelf op zoek naar informatie over wat een verslaving precies inhoudt en hoe je effectief kan helpen zonder oordeel of dwang.
Herstellen van een verslaving is iets wat je niet alleen kan doen, maar het is ook niet makkelijk om hier als partner mee om te gaan. Het is dan belangrijk om hier professionele hulp bij in te schakelen als je het even niet meer ziet zitten. Heb je daarnaast vragen over het herstellen van een verslaving bij Recovery Mental Healthcare en wil je graag weten wat dit precies inhoudt? Of wil je meer weten over de therapievormen die wij aanbieden, alsmede onze ambulante en klinische behandelingen? We hebben een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg voor je klaarstaan, dat graag met je vragen aan de slag gaat. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.